Emotional Freedom Techniques (EFT)
EFT of EVT (Emotionele Vrijheid Technieken) is een eenvoudige en doeltreffende methode om lichamelijke en emotionele klachten te verminderen.
EFT is ontwikkeld door Gary Graig, maar de eigenlijke grondlegger is de Amerikaanse psychiater dr. Roger Gallahan. Gallahan ontdekte dat door het betrekken van meridianen bij psychotherapeutische toepassingen hij zijn cliënten van fobieën kon bevrijden. Dit betrof cliënten die hij eerder niet kon helpen. Hij noemde zijn methode TFT (Thought Field Therapie). Gary Graig vereenvoudigde deze techniek zodat deze voor iedereen toegankelijk werd en ook veel meer toepassingsmogelijkheden kreeg.
EFT is een veilige en krachtige methode/techniek die je eenvoudig en makkelijk van negatieve emoties en meer kan bevrijden. EFT kan ondermeer gebruikt worden bij:
- trauma's
- angsten
- leerproblemen
- depressies
- allergieën
- verslavingen
- bepaalde lichamelijke klachten
Hoe werkt EFT
Bij EFT maak je gebruik van een tap-techniek op enkele meridiaanpunten die ook bij de acupunctuur gebruikt worden. Je stemt je eerst af op een positief gevoel en begint dan te tappen terwijl je je richt op het gevoel of de gebeurtenis waar je aan wilt werken.
Door de combinatie van tappen en kontakt met het gevoel of gebeurtenis, lost de emotie op en kan een volgend (onderliggend) aspect aangepakt worden. Door telkens een ander aspect aan te pakken kan uiteindelijk de klacht worden opgelost.
Bij deze methode hoef je de bijbehorende emotionele gevoelens slechts kort te ervaren en de intensiteit te benoemen. Je gaat net zo lang door tot je merkt dat het is opgelost.
Nadien ben je in staat ook zelf met EFT te werken, maar voor de meer complexe problemen heb je iemand nodig die je helpt alle aspecten boven tafel te krijgen. Ook is het niet alleen fijn maar ook belangrijk om het geheel zo licht mogelijk en de focus op het probleem te houden.
EFT bij kinderen
Mijn ervaring is dat EFT ook zeer goed bij kinderen werkt, bij onzekerheid, faalangst of bij pesten. Vaak is verandering na één keer al merkbaar. Een volgende keer kun je nog niet opgeloste aspecten of een nieuwe klacht aanpakken.